TRAVEL

Wijn proeven in La rioja, de wijnstreek van spanje

wijn proeven

Wijn proeven in Spanje? Dat doe je natuurlijk inย La Rioja, de wijnstreek van dit zon overgoten land!ย R. en ik hebben samen onze vakantie in het noorden van Spanje doorgebracht en hebben samen met onze backpack verschillende mooie streken gezien. Onze vakantie begon al met een wijnproeverij en een spaanse bruiloft van vrienden van ons. Mooie start zou ik zeggen ๐Ÿ˜‰ Onze spaanse vrienden hebben ons dan ook gelijk in de goede richting geduwd wat betreft wijngaarden om te bezoeken.

De Rioja streekt telt ontzettend veel wijngaarden en als ik onze gidsen mag geloven telt dit gebied rond de 1000 bodega’sย (wijngaarden). Of dit waar is weet ik niet ๐Ÿ˜‰ Rioja is een hele belangrijke wijnstreek binnen europa waar vooral gewerkt wordt met de Tempranillo druif, de Garnacha druif, Mazuelo druif en de Graciano druif voor het maken van wijnen.

Hier vind jeย 3 soorten wijnen: de Crianza, de Reserva en de Grand Reserva. Welke naam de wijn mag dragenย hangt af van het proces wat eraan vooraf is geweest. Zo moet iedere wijn minstens een bepaalde tijd in het vat en in de fles rijpen, bij de Gran Reserva is deze rijpingstijd langer dan bijvoorbeeld de crianza. Deze minimumย ‘tijden’ zijn vastgesteld door de overheid, maar worden door iedere wijngaard geinterpreteerd naar eigen inzichten. Hier bedoel ik mee dat de minimum tijden aangehouden worden, maar dat de wijnmaker bijvoorbeeld kan zeggen, ik wil dat de wijn 4 maanden langer rijpt op het vat dan moet.

Mocht je eens in de buurt zijn dan zijn deze 4 bodega’s absoluut de moeite waard om te bezoeken. Ieder met een verschillend karakter wat ook te proeven is in de wijn.

1. Sommos

wijn proeven sommos

Laten we maar gelijk beginnen met een wijngaard die niet in de Rioja streek ligt! In mijn twee weken in spanje is dit mijn eerste wijnproeverij geweest waar we een dag later ook nog eenย spaanse bruiloft hadden. Gegarandeerd lekkere wijnen dus!ย Deze bodega bevindt zich in barbastro en is eigenlijk gebouwd op ongeschikte grond. De kwaliteit van de druiven is namelijk heel belangrijk voor een goede wijn, wat ons terug brengt naar de kwaliteit van de bodem natuurlijk. De bevolking in Barbastro heeft deze eigenaar dan ook een beetje voor gek verklaard, de grond was dood en daar kon onmogelijk goede wijn uit voort komen. Ze hebben drie jaar lang de bodem moeten bewerken voordat deze goed genoeg was om druiven op te laten groeien. Maar de wijnen die ik geproefd heb zijn misschien wel de lekkerste van alle 4. Maar over smaak valt niet te twisten natuurlijk. Omdat hier de temperatuur wat hoger ligt dan bij de andere 3, wordt hier snachts geoogst. Dit schijnt beter voor de druif te zijn. Ze hebben een ontzettend lekkere witte wijn, die gemaakt is van 100% gewurzstraminer druiven en daarnaast nog 2 ontzettend lekkere rode wijnen. Proeven dus!

2. Ysios

wijn proeven Ysios

Deze bodega ziet er van de buitenkant al fantastisch uit!ย  Bij deze bodega vond ik de rondleiding het beste. Dit spaanse vrouwtje gaf de meeste informatie ook over de verschillende soorten wijnen en reglementen die daar aan vast hingen. Hier wordt zoveel mogelijk alles op een natuurlijke wijze gedaan. Daarna mochten we wijn proeven en ook hier waren ze weer erg lekker! Rondom het gebouw is als een soort gracht water te vinden waardoor het dak zich weerspiegeld in het water. Deze weerspiegeling plus dak vormen zo samen een wijnvat, dat is tenminste het idee ๐Ÿ˜‰

3. Marquรฉs de Riscal

wijn proeven Marques de Riscal

Deze bodega zie je al van ver. Het restaurant wat erbij hoort is uniek kun je wel zeggen. De een vind het mooi de ander niet. Overigens is deze bodega ontworpen door dezelfde Architekt als die van het Guggenheim. Ik vond het niet mooi, de bodega zelf wel, het oude gedeelte. Wat bijzonder was aan deze bodega is dat het afstamt van een familie die al heel lang in deze streek gevestigd is. Al vanaf 1862 wordt hier wijn gemaakt. Dit heeft er bijvoorbeeld ook voor gezorgd dat ze een wijnkelder hebben waar je u tegen zegt. Hier mochten we helaas niet in, al deze prive wijnen zitten namelijk achter slot en grendel! wel mochten we door een stalen spijlen deur even een kijkje nemen. Ieder jaar worden er namelijk een 500 tal flessen daar opgeslagen, al vanaf het begin van het bestaan van de wijngaard. Je kunt dus nagaan aan wat voor een waarde die privรฉ-wijnkelder heeft;-). Ook hier mochten we weer wijn proeven, al vond ik dit de minst lekkere wijnen. De witte wijn die we kregen vond ik totaal niet lekker, de rode dan weer wel.

4. Baigorri

wijn proeven Baigorri

Deze bodega ziet er op het eerste oog heel erg licht uit. Het gebouw is net een grote vierkante blokkendoos van glas. Wat ik overigens wel mooi vond! Ook hier hebben we weer een hele mooie rondleiding gekregen en in deze bodega was echt nagedacht over de vormgeving en levels van het gebouw. Zo wordt er gebruik gemaakt van de zwaarte kracht en heb je op ieder volgende level van het gebouw, de volgende stap in het wijn proces. Wat ik mooi vond aan deze bodega is dat ze heel vernieuwend zijn. Er worden regelmatig nieuwe dingen uitgeprobeerdย  om te kijken wat voor invloeden dit heeft op de wijn. Hiervoor hebben ze dan ook miniatuur tanks etc. Zodat er geen liters wijn verloren gaat ๐Ÿ˜‰ Wijn proeven in deze bodega was ook zeker geen straf! Stel je maar voor: mooi met je glaasje wijn op een balkonnetje staan, uitkijkend over de wijngaarden van deze straak samen met je partner. Niet slecht he ๐Ÿ˜‰

 

Zijn jullie wel eens wijn wezen proeven in Spanje of misschien wel ergens anders?ย 

 
 

Wil je meer weten over de onderwerpen hardlopen, reizen en/of voeding? Meld je dan nu aan voor mijn nieuwsbrief.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply